lauantai 1. syyskuuta 2012

Omenapiirakka

Näin syksyn tullen sitä alkaa tehdä mieli leivoskella kaikkea ihanaa uuden sadon antimista. Teki mieli omenapiirakka ja tämmöisen sitten värkkäsin. Tässä tosin on vielä ihan kaupasta ostetut ulkomaiset omenat pääosissa, mutta teen tätä kyllä ehdottomasti myös kotimaisista ompuista, kunhan ne tuolla äitimuorin puutarhassa kypsyvät.


Ohje:

Pohja:

4 ½ dl vehnäjauhoja
1 dl sokeria
1/4 tl suolaa
150 g margariinia tai voita
½ dl vettä

Täyte:

1 kg omenoita
1 ½ dl fariinisokeria
3 tl vaniljasokeria
2 tl kanelia
3/4 dl perunajauhoja
2 rkl sitruunamehua

Voiteluun:

1 kananmuna

Tee näin:

1. Sekoita vehnäjauhot, suola ja sokeri kulhossa ja paloittele margariini joukkoon. Nypi seos murumaiseksi käsin.
2. Lisää sitten vesi ja sekoita taikina nopeasti tasaiseksi massaksi. Pane massa kelmun sisään ja laita se jääkaappiin noin tunniksi.
3. Kuori omenat ja poista niistä siemenkodat. Paloittele omenat pienehköiksi kuutioiksi.
4. Sekoita sitten omenoiden joukkoon muut täytteen aineet.
5. Voitele piirakkavuoka. Kaulitse sitten puolet taikinasta jauhotetulla pöydällä hieman piirakkavuokaa suuremmaksi ympyräksi ja nosta se varovasti vuokaan. Painele taikina vuoan pohjalle ja reunoille.
6. Kaada täyte pohjan päälle ja levittele tasaiseksi keoksi.
7. Kaulitse sitten loput taikinasta leivinpaperin päällä piirakan kokoiseksi ympyräksi. Leikkaa taikinaan aukkoja veitsellä tai voit ottaa siitä koristeellisia paloja muotilla.
8. Nosta taikina leivinpaperin avulla piirakan päälle kanneksi ja painele reunoja hieman yhteen.
9. Voitele pinta kananmunalla ja paista piirakkaa uunin alimmalla ritilätasolla 200 asteessa noin 60 minuuttia.
10. Anna jäähtyä ja siivilöi pinnalle tomusokeria.
11. Tarjoile vaniljajäätelön tai vaniljakastikkeen kanssa. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Pienikin kommentti ilahduttaa :)